Za veliki broj ljudi bacanje viška hrane je postala navika. Kupuju mnogo više nego što im je potrebno, ostavljaju voće i povrće da se pokvari ili u restoranima naručuju veće porcije nego što mogu da pojedu. Većina njih ne shvata da je bacanje hrane mnogo veći problem nego što mogu da zamisle.
Kada bacamo hranu mi u stvari bacamo naš rad, trud, ulaganja i dragocene resurse (vodu, seme, stočnu hranu, gorivo potrebno za obradu njiva i transport hrane). Sve to u krajnjoj liniji utiče na povećanje emisije štetnih gasova, stvaranje efekta staklene bašte i klimatskih promena. Da biste smanjili bacanje hrane, sačuvali životnu sredinu ali i uštedeli novac, evo nekoliko saveta kako da to učinite.
Nepravilno skladištenje hrane dovodi do velike količine namirnica koje se pokvare tokom vremena i na kraju bace u kantu za smeće. Mnogi ljudi ne znaju da pravilno čuvaju voće i povrće, što može dovesti do preranog zrenja i truljenja, odnosno smanjenja vremena u kojem ga možete iskoristiti.
Na primer, krompir, beli i crni luk, paradajz i krastavac ne bi trebalo čuvati u frižideru. Osim što će izgubiti prirodan ukus, mogu se brže “osušiti”, pa je i to jedan od razloga zašto ih je bolje držati na sobnoj temperaturi.
Odvajanje hranljivih namirnica koje proizvode više etilena od hrane koja ga ne proizvodi ili ga emituje u malim količinama je još jedan od načina da smanjite proces kvarenja hrane. U te svrhe, Bosch frižideri imaju različite fioke u kojima možete izdvojiti namirnice, pa čak i regulisati protok vazduha i vlažnost kako bi one duže trajale.
Etilen podstiče sazrevanje hrane i ubrzano kvarenje. Neke od namirnica koje proizvode više etilena su banane, avokado, paradajz, kruške i breskve, pa ih ne treba mešati sa drugim vrstama voća i povrća kako bi ono duže trajalo.
Zamrzavanjem možete sprečiti kvarenje hrane i sačuvati je za kasniju upotrebu. Veliki broj voća i povrća se jako dobro čuva ako se zamrzne. Na taj način smanjićete bacanje voća povrća i produžiti im vek trajanja.
Meso, pa čak i neka pripremljena jela, ali i jagode, kupine, maline, borovnice i drugo bobičasto voće se mogu jako dugo čuvati u zamrzivaču. Osim toga, možete pripremati ukusne obroke sa voćem i povrćem van sezone.
Većina ljudi ima tendenciju da kupuje više hrane nego što im je potrebno. Iako kupovina na veliko može biti prilično zgodna, istraživanje je pokazalo da ovakav način kupovine dovodi i do većeg bacanje hrane.
Kako biste izbegli kupovinu hrane u većem obimu nego što je potrebno, idite češće u nabavku, na svakih nekoliko dana umesto da idete u kupovinu jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje. Takođe, potrudite se da utrošite svu hranu koju ste kupili ranije. Odlična ideja je i pravljenje liste namirnica koje su vam potrebne, ali se čvrsto držite liste i ne pravite izuzetke. Na ovaj način smanjićete rasipanje hrane i novca.
Gojaznost je postala ogroman svetski zdravstveni problem. Gojazni ljudi pate od srčanih problema, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i hormonalnog disbalansa, pa čak i depresije. Zato se pobrinite da veličina vaše porcije zadovolji vaše dnevne potrebe za kalorijama.
Postoji još puno načina na koje možete smanjiti bacanje namirnica, poput gledanja roka trajanja, pravljenja nedeljnog plana ishrane i pravljenja jela od ostataka namirnica. Ukoliko primenite neke od ovih saveta, ne samo da ćete smanjiti rasipanje hrane i biti ekološki odgovorni već ćete i sačuvati dosta novca. Na kraju, ukoliko imate višak hrane, donirajte je jer veliki broj ljudi na planeti živi u siromaštvu i često nemaju pristojan obrok.