Kafa se ispija svakodnevno, širom sveta, još od 16. veka kada su prvi kafići u Turskoj služili kafu za elitno građanstvo. Međutim, konkretni dokazi o ovom napitku javili su se i ranije, kada se u 15. veku koristila u Jemenu u Africi u svrhu crkvenih ceremonija. Pored Afrike, kafa se danas uzgaja i u Indiji, Južnoj Aziji, Južnoj Americi. Najpoznatije su dve vrste, sofisticirana i blaža Arabika i jača i izdržljiva Robus.
Mnogo je različitih vrsta kafe koje su se pojavile, od domaće do kapsula za kafu. Do 20. veka pila se kafa koja je uglavnom bila poznata kao domaća ili „turska“, a onda je 1901. godine kreiran prvi espresso aparat. Dugo se kafa pripremala tako što se dodavala u ključalu vodu, uz dodatak šećera i mleka i to je bio postupak, bilo da se pripremala kod kuće ili u kafićima. Međutim, vremenom su razvijena nova rešenja za brže pripremanje ukusne, jednostavne i idealne kafe, bili su to kafe aparati. Danas je proces pripreme kafe daleko olakšan pojavom kafe aparata. Priprema kafe na ovaj način je idealan način da iz kapsule kafe dobijete omiljeni ukus kafe u svakom trenutku. Kafu u svakom trenutku daće vam aparat koji je veoma uslužan i ne zauzima mnogo prostora u kuhinji. U gornji deo aparata ubacuje se kapsula za kafu, aluminijumska ampula kružnog oblika, a onda se pritiskom na dugme bira željena jačina, količina, zaslađenost. Postoje različiti ukusi kapsula za kafu, pa se po različitim ukusima razlikuju i boje kapsule. Različite kapsule pružaju mogućnost da svaki potrošač pronađe svoj omiljeni ukus.
Kapsule se razlikuju u zavisnosti od željenog ukusa i dodataka koji idu uz kafu kao što su mleko, šećer, šlag, ali se sve mogu svrstati u tri vrste aroma: intenzivna, ujednačena i voćna, odnosno cvetna. Intenzivnu liniju kapsula za kafu odlikuje ukus intenzivno pržene kafe. Ujednačena linija odlikuje se klasično prženom kafom, pojačane ukusom meda, žitarica i biskvita. Voćna linija bogata je cvetnim i ukusima voća i citrusnim notama. Ukus kafe birate tako što kapsulu birate prema jačini, intenzitetu i aromatičnom profilu. Ono što treba da znate je da su sve kapsule za kafu napravljene od prirodne kvalitetne kafe koja je za svačiji ukus. Najpoznatije vrste kapsula za kafu su intenso, espresso, master origin, lungo, decaffeinato i variations. Dve najpoznatije vrste su intenso i espresso. Intenso kafa ima intenzivan i jak ukus, zbog toga se servira u malim šoljama.
Tradicionalna vrsta kafe širom sveta je espresso, pravi se od četiri različite mešavine kafe, služi se u manjoj dozi, poznati kao „kratki“ espresso, ili dopunjen mlekom ili vodom, poznat kao „duži“ espresso. Decaffeinato je posebna vrsta po tome što je izvršena potpuna dekofeinizacija, pa predstavlja odličan izbor za one koji žele kafu bez kofeina. Espresso aparat daje jedinstvenu kombinaciju ukusa i stvaranje najomiljenijih ukusa u jednostavnom, brzom i kvalitetnom postupku. Espresso kapsule omogućavaju da dobijete vašu kafu u omiljenom ukusu, sa naglašenim željenim aromama i bez čekanja u kafićima i drugim objektima, da je popijete u opuštenoj porodičnoj atmosferi i u miru osetiti svaki delić